2008-01-15

Otázky při pohovoru II

V září jsem tady psal o speciálním (a trochu humorném) typu otázek, které občas používá například například Google. Statistika ukazuje, že přes klíčová slova "otázky při pohovoru" sem chodí vcelku dost lidí. Snad tedy bude užitečné, když odkážu i na nějaké "klasičtější" seznamy otázek, na které je dobré být připraven.

Seznam, na který jsem před nějakou dobou narazil a který se mi docela líbil, je 64 Interview answers you need to know. Nebudu tady ze seznamu překládat. Rád bych jen zdůraznil to, co se zmiňuje v několika úvodních otázkách: připravte se. Zjistěte si co nejvíce o firmě (někteří se zeptají, co o nich víte) a nabízené pozici. Pokud dělají strukturované pohovory, měli by vám danou pozici představit hned na začátku pohovoru, přesto se ale zeptejte na vše, co není úplně jasné. Pokud se snaží nejdřív dolovat informace o vás, stejně se pokuste co nejdříve dostat k vašim otázkám.

Pokud jste projektový manažer, zde je jeden do čestiny přeložený seznam otázek k pohovoru (zde je podstatně delší anglický originál). Dokonce myslím, že i projekťáci, kteří jsou už nějakou dobu na své pozici usazení, by si mohli jednou za rok podobný (vhodně zkrácený) seznam projít a popřemýšlet o svém minulém konání :).

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

od bbone99.blogspot.com ... myslis, ze ma smysl prelozit ten seznam cely? blackbone99 at gmail com

Vladimír Toncar řekl(a)...

Myslím, že to smysl nemá. Těch prvních 100 položek dává dostatek materiálu k přemýšlení :)