2007-09-22

Pozorování ze zkušební komise

Jednou nebo dvakrát za rok jsem externím členem zkušební komise u státních závěrečných zkoušek na katedře informatiky na ZČU. Už dávno neplatí, že by na podzim obhajovali diplomovou práci jen repetenti, i v tomto podzimním termínu byla třetina opravdu dobrých studentů. Nicméně i letos bylo při prezentacích diplomových prací k vidění několik klasických chyb. Vzpomenu-li si na předchozí státnicové termíny a na cvičné obhajoby, které pořádáme v Keriu pro "naše" diplomanty, "sortiment" chyb zahrnuje:
  • Chyby ve struktuře - prezentace je moc dlouhá; student stráví moc času s teoretickým úvodem a nezbude mu čas na vlastní výsledky; vlastní výsledky nejsou jasně oddělené od ostatního obsahu nebo nejsou dostatečně "prodané".
  • Srozumitelnost - prezentovaná schámata jsou moc složitá, u grafů chybí popis os, atd.
  • Důvěryhodnost zdrojů - rozhodnutí, která jsou pro práci důležitá, nelze zdůvodňovat tím, co jsme si přečetli na nějakém publicistickém serveru; seznamu zdrojů v práci by studenti vůbec měli věnovat větší pozornost.
  • Soft skills - chybějící oční kontakt, ruce v kapsách, za zády či v pozici "fíkového listu". Ten nedostatečný oční kontakt se dá omluvit (tréma dělá své), ale ruce v kapsách mi opravdu vadí - student přece předvádí výsledky několikaměsíční práce.
Na studentech je většinou znát, že jsou obstojní softwaroví inženýři, kteří umějí psát programový kód. S psaním textu už jsou na tom hůř, nemluvě o tom, jak dostává zabrat mateřský jazyk.

Myslím, že studentům našich technických vysokých škol by rozhodně pomohl předmět, který by obsáhl základy tvůrčího psaní a soft skills. A také by měli být nuceni více psát a prezentovat během celého studia.

Žádné komentáře: