2007-10-12

Přednáška Scotta Rosenberga

Google postupně uveřejňuje na YouTube přednášky ze série Authors@Google. Za shlédnutí určitě stojí přednáška Scotta Rosenberga o jeho knize Dreaming in Code.

Jeho kniha se zabývá otázkou "Proč je tak těžké vyvíjet software?" - rozebírá, jaké problémy mohou na softwarovém projektu nastávat. Líbil se mi hlavně jeho popis komunikačních problémů a nejednoznačnosti jazyka. Na svých projektech se často setkávám s potřebou "překládat", i když se na všech stranách používá čeština nebo angličtina.

Rosenberg jako zkušený novinář a publicista založil knihu na příběhu. Po tři roky sledoval pokroky a (hlavně) útrapy projektu Chandler, který vede a sponzoruje Mitch Kapor (kdysi zakladatel Lotus Development Corporation). Chandler má ambiciózní cíl změnit způsob, jak lidé pracují s e-mailem, jak si plánují čas a jak sdílejí informace. Dodnes ale nedodal o mnoho víc, než co vám dokáže nabídnout řada jiných aplikací.

Nebudu už dál zdržovat, jen si dovolím ocitovat "Rosenbergův zákon", nad kterým jsem se opravdu zasmál: "Vyrobit software je snadné... kromě případů, kdy chcete, aby dělal něco nového."





Dreaming in Code: Book Excerpt

Žádné komentáře: