2007-07-05

Deset myšlenek o čase (malá recenze)

Právě jsem dočetl knihu Deset myšlenek o čase od Bodil Jonssonové (do češtiny přeložila Jana Holá, vydalo Argo 2007). Pokud by vám někdy přišla do ruky, nejdůležitější úvodní informace zní, že to není technicky pojatá kniha o Time Managementu. Je to kniha, kterou můžete otevřít, když venku prší a vy máte zrovna chuť si udělat „přemýšlecí odpoledne“ s šálkem čaje a zajímavým čtením.

První a nejdůležitější myšlenkou knihy je, že čas je tím hlavním a nejdůležitějším aktivem, které jako lidé máme. Vše ostatní, od sociálních vazeb po vzdělání a nakonec i peníze, získáváme tak, že za to směňujeme svůj čas, věnujeme ho svým blízkým, práci, atd. Tvrdí, že buď můžeme pořád dokola říkat, že čas nemáme, nebo se rozhodnout, že ho jednoduše máme (a pak si stanovit priority).

Na dalších stránkách pak autorka přemýšlí o tom, jak se liší vnímání prožitého času od času změřeného nebo například o tom, že vždy potřebujeme nějaký přípravný čas. Hodně blízké mi bylo povídání o děleném a neděleném čase. Dělený čas používáme pro řadu menších úkolů, mezi kterými postupně přepínáme. V neděleném čase máme možnost se soustředit jen na jednu věc, významnější a obtížnější. Ve svých manažerských začátcích jsem si mnohem víc vážil času neděleného a na čas dělený jsem se díval téměř jako na nutné zlo. Postupně jsem ale došel k tomu, že svůj smysl mají oba a skutečné umění spočívá v jejich vyvážení.

Vrátím se k hodnocení knihy. Pokud hledáte něco „technického“ o řízení a plánování času, zkuste to jinde. Pokud máte chuť na trochu filozofické pojednání o čase a širších souvislostech zacházení s ním v podmínkách naší technické civilizace, Deset myšlenek o čase vám rád doporučím.

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Diky za recenzi, pomohlo mi to v rozhodování :)