2008-10-28

O psychologii zla nebo hrdinství

Alexandr Solženicin napsal, že linie mezi dobrem a zlem prochází srdcem každé lidské bytosti. Linie mezi dobrem a zlem je tématem přednášky, kterou měl Philip Zimbardo, bývalý president asociace amerických psychologů, na konferenci TED v únoru tohoto roku. Název přednášky je "Jak se z obyčejných lidí stávají monstra nebo hrdinové". Zimbardo shrnuje výsledky některých studií a psychologických experimentů, stejně jako závěry vyšetřování v Abu Ghraib. Ukazuje, že dovést běžné lidi k nelidskému chování vůči jiným je bohužel relativně snadné. Nejde ani tak o predispozice jednotlivců, jako spíše o nastavení systému, které obsahuje řadu faktorů, například anonymitu, posun sociálních norem a svádění k prvnímu malému kroku špatným směrem. 

Na druhou stranu, "psychologie hrdinství" je spíše o připravenosti chovat se nekonformně, myslet jinak než každý. Ač hrdinové často říkají, "to by přece udělal na mém místě každý", hrdinství je právě o tom, že se člověk v daném okamžiku, třeba jednou za život, zachová jinak, než by se zachovala většina ostatních.

Přednáška je dobře srozumitelná a rozhodně stojí za shlédnutí, i když některé fotografie, které Zimbardo ukazuje, nejsou právě příjemné. 


Žádné komentáře: