2008-08-21

MeWare je častý

Eric Sink ve svém článku Yours, Mine, and Ours začíná zeširoka příběhem o tom, jak si napsal vlastní webový publikační systém, aby se přes tento příběh dostal k rozdělení software na MeWare (napíšu si něco sám pro sebe), ThemWare (napíšu software pro někoho, sám ho nepoužívám a možná ani nechci), UsWare (napíšu software, používám ho sám a používají ho i jiní) a bohužel také NobodyWare (napíšu program a nepoužívá ho vůbec nikdo).

Nechci se vyjadřovat k tomuto rozdělení - dá se bez problémů souhlasit s tím, že UsWare je ta nejlepší možnost a že ThemWare s sebou nese větší riziko, že z něho časem bude NobodyWare. Spíš se zastavím u Ericova předpokladu, že MeWare je nový koncept, umožněný jazyky a prostředími pro rychlý vývoj. Nelze brát v úvahu jen RAD prostředí. Třeba v mém případě sestává publikační systém ze sady m4 maker, dvou nebo tří skriptů v Pythonu a jednoho středně nabobtnalého Makefile.

Chci tím říct, že kdybychom zahrnuli do úvahy různá makra a skripty ve všemožných jazycích, MeWare by nám vyšel jako hodně častý fenomén. Jenže u většiny takových prográmků asi nemá smysl je překlápět do podoby UsWare, jako jsem to například udělal já se sitemap generátorem. Čas a úsilí na vyčištění kódu, zdokumentování a vypublikování by přesáhl původní investici do onoho softwarového "udělátka". Nicméně, pokud vám někde leží nějaká šikovná utilitka a je jen trochu schůdné z ní udělat UsWare, zkuste se o ní podělit :).

Žádné komentáře: