2008-09-15

Ekonomika volného času

Pokud vznikne nadbytek něčeho, lidská společnost si s ním zpočátku neumí poradit. Platí to i pro pro nadbytek volného času. Například v Británii v době průmyslové revoluce vzrostla spotřeba ginu :).

Během ekonomického růstu po druhé světové válce si lidé s volným časem poradili jinak - zasedli k televizi. A sedí u ní dodnes. Ta část světové populace, která disponuje připojením k internetu, stále stráví před televizní obrazovkou asi bilion hodin ročně ("český" bilion, tedy 10^12, odpovídá "americkému" trilionu). Jak kalkuluje Clay Shirky v přednášce Gin, Television, and Congnitive Surplus, pokud by se jedno procento tohoto času věnovalo dělání něčeho místo dělání ničeho, bylo by možné vytvořit za jeden rok 98 "Wikipedií" - v plném rozsahu dnešní Wikipedie a ve všech jazycích, ve kterých je dostupná.

Je samozřejmé, že ne každý má stejné množství volného času a ne každý má dispozice k tomu něco vytvořit. Věřím ale, že v tomto měřítku by zákon velkých čísel měl fungovat dokonale a to jedno procento je vcelku realistické přání. A už se nějakou dobu plní, jen to úsilí není systématické a zacílené. Kde jinde by se jinak brala pozornost, kterou lidé věnují nejrůznějším Web 2.0 službám.

Žádné komentáře: