2008-05-30

Vyděláte psaním knih?

Jak se lze přesvědčit na mnoha místech na internetu, psaní odborných knih není žádná super-lukrativní záležitost (například Do Not Buy This Book, The mystery of writing bestsellers,
How to write a book - the short honest truth). Někdy právě naopak. 90 procent z asi 170 tisíc titulů vycházejících v USA je v kategorii "non-fiction", ale většina z nich zůstává pod 5000 výtisky a jen asi třetina vydělá svému autorovi víc, než jen zálohu (jejíž průměrná výše bývá asi 6000 dolarů). A jen malý počet knih vydělá svému autorovi výrazně víc. Vydavatelský byznys stojí na bestsellerech. Naštěstí existuje široká základna, ze které mohou ty bestsellery vznikat, protože mnoho autorů nepíše jen pro peníze :).

Nevím, jak to je v Čechách a na Moravě, pokud do toho někdo víc vidíte, podělte se o informace (třeba anonymně :)). Navíc se u nás přidávají překlady a jak se mi před pár lety doneslo, pokud skutečný odborník přeloží knihu ze svého oboru, tak ne proto, že by na tom vydělal (nevydělá), ale proto, že ho to baví a buď (a) chce přispět svému oboru nebo (b) chce na tom utržit trochu té reputace nebo (c) pracuje na univerzitě a chce si přivydělat.

Naštěstí pro specializované texty, publikování on-line je dnes velmi snadné. Přesun odborných publikací na internet už nějakou dobu probíhá a za nějakou dobu se to začne chápat jako zcela seriózní způsob. Přetvoření do papírové podoby přijde na řadu až budou mít dané stránky dostatečně zajímavou návštěvnost :)

Žádné komentáře: