2007-12-26

Recenze: Becoming a Writer

Dorothea Brande napsala knihu "Becoming a Writer" v roce 1934, ale stále ji naleznete v nabídkách knihkupectví. I dnes je stejně aktuální, jako byla tehdy.

Nečekejte nějaký recept na kreativní psaní. Je to kniha o tom, co by si člověk měl nacvičit, než vůbec začne na nějaké kurzy či studium psaní pomýšlet. Stojí za přečtení, pokud je pro vás tvorba i krátkých textů dřina. Text se zabývá tím, jak se naučit psát plynně bez pomyslného nebo skutečného ohryzávání tužky, překonat existující bloky, zkrátka dokázat psát kdykoli, kdy vy sami chcete.

Cvičení, která autorka navrhuje, jsou v podstatě velmi jednoduchá a účinku se dosahuje jejich dlouhodobým opakováním. Jde vlastně o to, udělat si ze psaní zvyk a tím do něj zapojit i podvědomí. Literární genialitě se pochopitelně nelze naučit :), ale lze se naučit psát tak, že při tom člověk lépe využívá schopností své mysli a nevyčerpává se překonáváním nějakých bloků.

Přestože nemám nějaké zásadní literární aspirace, kniha se mi líbila a můžu ji doporučit k přečtení. Rozhodně by nevadilo, kdyby byla k dispozici v češtině.

Žádné komentáře: